Onze specialisten

Rins

Tandarts

Over kronen en bruggen

kronen en bruggen

 

 

Wat is een kunstkroon

Een kunstkroon, wordt ook wel gewoon een kroon genoemd. Het is een kapje van metaal en/of porselein dat over een afgeslepen tand of kies past. Dit kapje wordt op de tand of kies vastgelijmd. Daardoor krijgt deze weer zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Voor een kroon wordt gekozen wanneer de vulling onvoldoende houvast heeft. 

 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van een of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Het bestaat uit 2 kronen en een brugtussendeel, die ook wel dummy wordt genoemd. De brug wordt vastgezet aan 2 afgeslepen tanden/kiezen aan weerskanten van de ontbrekende tand of kies. 

Een brug kan nodig zijn om beter te kunnen kauwen, of om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan. Dit kan gebeuren wanneer er een open ruimte is, waar de tanden en kiezen heen kunnen groeien. 

 

Plaatsen van een kroon of brug

Wanneer er een kroon of brug geplaatst gaat worden zal de tandarts een groot deel van de tand of kies omslijpen. Dit gebeurt met een verdoving, zodat u hier geen pijn van ondervindt. Vervolgens zal de tandarts een nauwkeurige afdruk maken van de tand die behandeld moet worden en de omliggende tanden. Aan de hand van deze afdruk kan een kroon gemaakt worden. 

Normaal gesproken zal de afdruk verstuurt worden naar een tandtechnisch laboratorium. Omdat wij bij onze praktijk gespecialiseerd zijn in het maken van kronen en bruggen hoeft dit niet. Dit zorgt ervoor dat de kroon sneller klaar is en perfect bij de rest van het gebit zal passen. Het materiaal waar de kroon van gemaakt wordt verschilt per situatie. De tandarts zorgt ervoor dan de vorm en kleur wordt aangepast aan de omliggende tanden. 

 

Tijdelijke kroon 

Totdat de definitieve kroon klaar is, zal er een tijdelijke kroon (noodkroon) geplaatst worden. Deze kan normaal gebruikt worden, maar zal niet zo sterk zijn als de definitieve. 

 

Definitieve kroon

Wanneer de definitieve kroon klaar is wordt de noodkroon zorgvuldig verwijderd. Vervolgens zal de definitieve kroon gepast worden. Als de kleur en vorm naar wens zijn, zal hij definitief geplaatst worden. 

 

Levensduur

Een kroon of brug gaat in optimale situatie 15 jaar mee. Het is van groot belang dan de kroon of brug goed wordt schoon gehouden door goed te poetsen, te flossen en te stoken. Wanneer er iets met de kroon of de brug aan de hand is, kunt u contact met ons opnemen. Wij zullen het zo snel mogelijk voor u oplossen.